Kyckling Marengo

Kyckling Marengo

50 min
Huvudrätt Lunch
Går att frysa
Kyckling Marengo är en underbart mustig gryta. Den består av kycklinglår, champinjoner och steklök som får puttra länge på spisen tillsammans med buljong, tomater och vispgrädde. Servera grytan med potatis eller ris. En perfekt rätt att bjuda på när man är sugen på något riktigt krämigt och mustigt. Rätten sägs ha fått sitt namn efter kejsaren Napoleon efter slaget vid Marengo på 1800-talet.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kyckling-marengo/

Gör så här

  • Dela stora champinjoner på hälften. Skala smålökarna. Skala och finhacka vitlöken.
  • Salta och peppra kycklingen. Bryn den på båda sidor i smör- & rapsolja i en rymlig stekpanna. Lägg över kycklingen i en stekgryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten och rör ner i stekgrytan.
  • Hetta upp mer smör- & rapsolja i stekpannan. Bryn svamp, lök och vitlök tills allt fått fin färg. Lägg över i stekgrytan tillsammans med kycklingen.
  • Häll på vin och koka ca 5 min. Tillsätt vatten, smulad buljong, konserverade tomater, torkad timjan och rosmarin. Sjud under lock ca 25 min.
  • Koka potatis eller ris.
  • Tillsätt dijonsenap och grädde till grytan. Koka upp. Smaka av med soja, salt och nymalen svartpeppar.
  • Vänd i spenaten precis innan servering.
  • Toppa kyckling Marengo med finhackad persilja och servera med potatis eller ris.
Klart!

Ingredienser

Champinjoner
250 g
Smålök
250 g
Vitlöksklyftor
4
4 msk
Kycklinglårfilé med skinn
450 g
Alkoholfritt vitt vin
1 dl
Vatten
4 dl
Kycklingbuljong
2 tärningar
Konserverade hela tomater, gärna San Marzano
400 g
Torkad timjan
1 tsk
Torkad rosmarin
1 tsk
Dijonsenap
1 msk
2 dl
Soja
1 msk
Salt och svartpeppar
Babyspenat
100 g
Bladpersilja
1 knippe
Till servering:
Potatisar eller 3.5 dl ris
900 g