Kungens tårta

20 min
Arbetstid: 20 min
Brunch
Frysbar
Kungens tårta

God tårta i all sin enkelhet. Mandelbotten med kräm av grädde och smör, toppad med vispgrädde och mandelsplitter.

Ingredienser

Mandelbotten:

Äggvitor
4
Malda mandel
125 g
Strösocker
1½ dl

Kräm:

75 g
Äggulor
4
Strösocker
1 dl
Vaniljsocker
2 tsk
1 dl

Garnering:

2 dl
Rostade mandelspån
50 g

Gör så här

  • Mandelbotten: Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Vispa vitorna till ett fast skum. Blanda mandel och socker och vänd ner i vitorna.
  • Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
  • Kräm: Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna.
  • Bred krämen över tårtbotten.
  • Garnering: Vispa grädden till ett fast skum. Häll den i en sprits- eller plastpåse och klipp ett hål i ena hörnet.
  • Spritsa grädden i toppar på tårtan. Strö över mandelspån.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

480 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 4,1 g
Protein: 6,9 % 8,1 g
Fett: 67 % 36,4 g
Kolhydrater: 26,1 % 30,8 g
https://www.arla.se/recept/kungens-tarta/