Köttfärsgratäng

1 tim 10 min Huvudrätt Lunch Matlåda Middag
Frysbar
Köttfärsgratäng

En mild och barnvänlig variant på den grekiska maträtten moussaka fast utan aubergine. Gratängen är enkel att laga och medan den gräddas klart i ugnen kan du göra något trevligt, som att läsa en bok eller baka en kaka.

Ingredienser

Nötfärs
400 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
1 msk
Tomatpuré
3 msk
Torkad oregano
1 msk
100 g
Salt
1 tsk
Malen svartpeppar
2 krm
Potatis, gärna fast
900 g
75 g
2 dl

Sallad:

Kokta kikärter
400 g
Röda paprikor
2
Tomater
2
Rödlök
1
Rucola
70 g
Citronsaft
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt färs, tomatpuré och oregano. Stek under omrörning så färsen smular sig, ca 10 min.
  • Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar. Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
  • Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form. Häll över grädde och avsluta med ost. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.

Sallad:

  • Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Skiva paprika, tomat och rödlök. Blanda kikärtor, grönsaker och spenat i en salladsskål. Pressa över citronsaft.
  • Servera köttfärsgratäng med salladen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

785 kcal

Näringsvärden per port
Protein: 47 g
Fett: 52 g
Kolhydrater: 31 g
https://www.arla.se/recept/kottfarsgratang/