Körsbärspaj

2 tim Dessert Efterrätt Fika
Frysbar
Körsbärspaj

Här kommer en god körsbärspaj med smak av citron och tonkaböna. Hittar du ingen tonkaböna går det fint att ersätta den med en urskrapad vaniljstång. Den krämigt lena fyllningen är gjord på bland annat gräddfil, vilket tillför en frisk och syrlig smak som passar utmärkt till det frasiga pajskalet. Njut av körsbärspajen med en kula vaniljglass!

Ingredienser

Pajdeg:

200 g
Vetemjöl
4 dl
Florsocker
1 dl
Ägg
1
Salt
1 tsk

Fyllning:

3 dl
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Tonkaböna, finriven eller 1 vaniljstång
1
Citron, finrivet skal
1
Frysta körsbär
225 g
Potatismjöl
½ msk

Till servering:

Vaniljglass
½ liter

Gör så här

Pajdeg:

  • Skär smöret i kuber. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Plasta degen och låt vila i kylen i minst 1 timme, helst över natten.
  • Kavla ut pajdegen tunt och tillräckligt stor för att täcka en pajform som är ca 25 cm i diameter.
  • Nagga pajskalet och frys sedan i minst 30 min.
  • Sätt ugnen på 185° eller 170° varmluft.
  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min, tills gyllene. Låt svalna.

Fyllning:

  • Vispa ihop gräddfil, ägg, socker, finriven tonkaböna (eller urskrapade vaniljfrön) och citronskal till en slät fyllning. Ställ kallt. Blanda körsbär med potatismjöl
  • Häll gräddfilsfyllningen i det förgräddade pajskalet. Strö ut körsbären i ett fint mönster och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen har stannat.

Servering:

  • Låt körsbärspajen svalna. Servera med vaniljglass.
Klart!

Får du pajdeg över kan du frysa in degen och ta fram den till nästa gång du ska göra en paj!

https://www.arla.se/recept/korsbarspaj/