Kola med muscovado och mörk choklad

40 min
Arbetstid: 40 min
Kola med muscovado och mörk choklad

Underbar kola med muscovadosocker och doppad i mörk choklad. Kolan blir både vacker och god, toppad med flingsalt.

Ingredienser

50 g
1½ dl
Mörkt muscovadosocker
150 g
Ljus sirap
½ dl
Salt
2 krm

Chokladtopping:

Mörk choklad 70%
100 g
Flingsalt
½ tsk

Gör så här

  • Blanda samtliga ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka upp och låt koka utan lock 15-20 min tills temperaturen är 122° eller smeten klarar kulprovet.
  • Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör i smeten ofta.
  • Häll smeten i en form, ca 15x20 cm. Låt svalna.
  • Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Bred den över kolan. Toppa med flingsalt och låt stelna.
  • Skär kolan i bitar och förvara svalt.
  • Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per st

Energi:

45 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 0 g
Protein: 2,7 % 0,3 g
Fett: 50,7 % 2,6 g
Kolhydrater: 46,6 % 5,2 g
Kola med muscovado och mörk choklad
Video Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

https://www.arla.se/recept/kola-med-muscovado-och-mork-choklad/