Kola med ingefära och hasselnötter

Kola med ingefära och hasselnötter

30 min Efterrätt
Sagolik kola med underbar smak! Med hjälp av kökstermometer eller kulprovet kontrollerar du lätt så att du får rätt konsistens på kolan. Lagom seg ska den vara!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kola-med-ingefara-och-hasselnotter/

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap, ingefära och vaniljsocker.
  • Koka upp och låt koka utan lock 15-20 min tills temperaturen är 122° eller smeten klarar kulprovet. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör i smeten ganska ofta.
  • Häll smeten i en form, ca 15x20 cm. Strö över hasselnötter och tryck till lätt med handen.
  • Låt svalna innan du skär eller klipper kolan i bitar. Förvara svalt.
  • Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.
Klart!
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

Svenskt Smör från Arla®
50 g
1½ dl
Strösocker
1½ dl
Vit sirap
½ dl
Malen ingefära
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Hackade rostade hasselnötter
50 g