Gräddkola

Gräddkola

1 tim
Hemgjord gräddkola smälter i munnen och är en perfekt gåbort-present inslagen i fint papper. Prova att strössla på hackade nötter innan kolan stelnat, gott knaprigt till det mjuka!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/graddkola/

Gör så här

  • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15x20 cm.
  • Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ner syrad grädde, socker och sirap. Rör tills sockret har löst sig.
  • Låt koka på medelvärme till en temperatur på ca 124° eller tills smeten klarar kulprovet.
  • Häll upp smeten i formen och strö över salt. Låt stelna, gärna i rumstemperatur under natten. Skär upp i bitar.
Klart!

Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

Energi:

85 kcal

Protein: 0 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 4 g

Ingredienser

100 g
3 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1½ dl
Salt
½ tsk