Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

1 tim Efterrätt
Lämplig för frysning
En magiskt god kladdkakebakelse med knapriga och syrliga pecannötter som blandas med salt kolasås och söta marshmallows till en riktigt kladdig kladdkaka. Den blev också publikfavorit på Bak- & Chokladfestivalen 2015.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kladdkakebakelse-med-limenotter-och-kolasas/

Gör så här

Kakan:
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smör och choklad under omrörning i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till kakan och rör till en jämn smet.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 30x30 cm. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna.
Limenötter:
  • Grovhacka nötterna. Rosta dem ca 3 min i en torr, varm stekpanna. Häll nötterna på en tallrik.
  • Smält socker, limesaft och flingsalt i stekpannan, låt koka ihop ca 2 min under omrörning tills sockret är karamelliserat.
  • Dra stekpannan från värmen och rör försiktigt i nötterna.
  • Häll upp nötblandningen på ett bakplåtspapper och låt stelna.
Kolasås:
  • Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsocker och flingsalt i en kastrull och låt koka ca 5 min på svag värme under omrörning.
  • Rör i vaniljsocker och flingsalt. Låt svalna.
Topping och servering:
  • Skär kakan i 12 bitar. Ringla på lite kolasås på varje bit.
  • Bryt limenötterna i mindre bitar och fördela på alla bitar tillsammans med marshmallows, flingsalt och ev physalis.
  • Vispa grädden lätt och rör ner vaniljpulver. Servera vaniljgrädden till kakan.
Klart!

Kladdkakan är skapad av Linnéa Nygren från Saltsjö-Boo som är finalist i Kladdkakeracet 2015.

Ingredienser

Kakan:
200 g
Mörk choklad
100 g
Strösocker
4½ dl
Ägg
4
Vetemjöl
2 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Bakpulver
1½ tsk
Salt
1 krm
Limenötter:
Pekannötter
1½ dl
Rårörsocker
¾ dl
Limesaft
1½ msk
Flingsalt
1 tsk
Kolasås:
1 dl
Strösocker
1 dl
Ljus sirap
2 dl
Lime
rivet skal av 1
Vaniljsocker
1 tsk
Flingsalt
1 tsk
Vaniljgrädde:
2 dl
Vaniljpulver
1 krm
Topping:
Flingsalt
½ tsk
Minimarshmallows
2 dl
Physalis
ev 1 ask