Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

1 tim Efterrätt
En magiskt god kladdkakebakelse med knapriga och syrliga pecannötter som blandas med salt kolasås och söta marshmallows till en riktigt kladdig kladdkaka. Den blev också publikfavorit på Bak- & Chokladfestivalen 2015.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kladdkakebakelse-med-limenotter-och-kolasas/

Gör så här

Kakan:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smält smör och choklad under omrörning i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till kakan och rör till en jämn smet.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 30x30 cm. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna.
Limenötter:
  • Grovhacka nötterna. Rosta dem ca 3 min i en torr, varm stekpanna. Häll nötterna på en tallrik.
  • Smält socker, limesaft och flingsalt i stekpannan, låt koka ihop ca 2 min under omrörning tills sockret är karamelliserat.
  • Dra stekpannan från värmen och rör försiktigt i nötterna.
  • Häll upp nötblandningen på ett bakplåtspapper och låt stelna.
Kolasås:
  • Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsocker och flingsalt i en kastrull och låt koka ca 5 min på svag värme under omrörning.
  • Rör i vaniljsocker och flingsalt. Låt svalna.
Topping och servering:
  • Skär kakan i 12 bitar. Ringla på lite kolasås på varje bit.
  • Bryt limenötterna i mindre bitar och fördela på alla bitar tillsammans med marshmallows, flingsalt och ev physalis.
  • Vispa grädden lätt och rör ner vaniljpulver. Servera vaniljgrädden till kakan.
Klart!

Kladdkakan är skapad av Linnéa Nygren från Saltsjö-Boo som är finalist i Kladdkakeracet 2015.

Ingredienser

Kakan:
200 g
Mörk choklad
100 g
Strösocker
4½ dl
Ägg
4
Vetemjöl
2 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Bakpulver
1½ tsk
Salt
1 krm
Limenötter:
Pekannötter
1½ dl
Rårörsocker
¾ dl
Limesaft
1½ msk
Flingsalt
1 tsk
Kolasås:
1 dl
Strösocker
1 dl
Ljus sirap
2 dl
Lime
rivet skal av 1
Vaniljsocker
1 tsk
Flingsalt
1 tsk
Vaniljgrädde:
2 dl
Vaniljpulver
1 krm
Topping:
Flingsalt
½ tsk
Minimarshmallows
2 dl
Physalis
ev 1 ask