Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

Kladdkaka med marshmallows, pecannötter och salt kolasås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(55 st)

En magiskt god kladdkakebakelse med knapriga och syrliga pecannötter som blandas med salt kolasås och söta marshmallows till en riktigt kladdig kladdkaka. Den blev också publikfavorit på Bak- & Chokladfestivalen 2015.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 12 bitar

  • 200 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 100 g mörk choklad
  • 4½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Limenötter:

  • 1½ dl pekannötter
  • ¾ dl rårörsocker
  • 1½ msk limesaft
  • 1 tsk flingsalt

Kolasås:

Vaniljgrädde:

Topping:

  • ½ tsk flingsalt
  • 2 dl minimarshmallows
  • ev 1 ask physalis

Gör så här:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smör och choklad under omrörning i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till kakan och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 30x30 cm. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna.

Grovhacka nötterna. Rosta dem ca 3 min i en torr, varm stekpanna. Häll nötterna på en tallrik. Smält socker, limesaft och flingsalt i stekpannan, låt koka ihop ca 2 min under omrörning tills sockret är karamelliserat. Dra stekpannan från värmen och rör försiktigt i nötterna. Häll upp nötblandningen på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsocker och flingsalt i en kastrull och låt koka ca 5 min på svag värme under omrörning. Rör i vaniljsocker och flingsalt. Låt svalna.

Vispa grädden lätt och rör ner vaniljpulvret.

Skär kakan i 12 bitar. Ringla på lite kolasås på varje bit. Bryt limenötterna i mindre bitar och fördela på alla bitar tillsammans med marshmallows, flingsalt och ev physalis. Servera med vaniljgrädden.

Tips:

Kladdkakan är skapad av Linnéa Nygren från Saltsjö-Boo som är finalist i Kladdkakeracet 2015.

Skriv ut

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem