Kladdkaka med mörk choklad

Kladdkaka med mörk choklad

60+ min Mellanmål Efterrätt
Mustig, intensivt chokladsmakande kladdkaka som bakas med mörk choklad istället för kakao i smeten. Baka denna kladdkaka minst en dag före servering för bästa smak.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kladdkaka-med-mork-choklad/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
  • Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Tillsätt kaffet.
  • Ställ bunken över vattenbad och låt chokladen smälta i kaffet under omrörning. Tillsätt smör och socker lite i taget när chokladen smält.
  • Rör hela tiden så att smöret smälter och allt blandas väl. Ta bort bunken från värmen.
  • Vispa äggen lätt. Rör ner ägg och salt i chokladsmeten. Häll smeten i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.
  • OBS! Låt kakan kallna innan servering.
  • Sikta över florsocker och servera med lättvispad grädde.
Klart!
Video
Kladdkaka – rör ihop smeten

En kladdkaka är enkel att baka, men det är viktigt att röra istället för att vispa ihop smeten. Här visar stjärnkocken Johanna Westman hur du rör ihop smeten på allra bästa sätt för att få kladdkakan härligt kladdig.

Ingredienser

Mörk choklad
250 g
Kallt, starkt kaffe
1 dl
Svenskt Smör från Arla® rumsvarmt
250 g
Strösocker
2 dl
Ägg
4
Salt
2 krm
Till servering:
Florsocker