Kladdkaka med kaffe och chokladganache

50 min Dessert Efterrätt Fika
Frysbar
Kladdkaka med kaffe och chokladganache

Ganache är ett franskt ord för len chokladkräm, här är den smaksatt med nötcreme och toppar den kaffesmakande kladdkakan.

Ingredienser

Kladdkaka:

100 g
Kokosflingor
½ dl
Ägg
2
Strösocker
2½ dl
Vetemjöl
1½ dl
Kakao
5 msk
Vaniljsocker
1 msk
Havssalt
1 krm
Starkt kaffe
3 msk

Chokladganache:

Mörk choklad
100 g
2 dl
Strösocker
1 dl
Ljus sirap
1 dl
Nötkräm, t ex nutella
1 dl
50 g
Jordgubbar
1 liter
Ev glassar

Gör så här

Kladdkaka:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med kokos.
  • Smält smöret och blanda ner ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Häll smeten i formen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna.

Chokladganache:

  • Hacka chokladen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull, låt koka ca 15 min på medelvärme. Rör ner nötkräm och smör i smeten.
  • Häll ganachen över kakan och låt kallna.
  • Dela jordgubbarna och fördela över kakan och server gärna med glass.
Klart!

Receptet är skapat av Linus Brusberg och är ett av bidragen i finalen av Kladdkakeracet 2016.

Näringsvärden, per bit

Energi:

550 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 65 g
Fett: 30 g
https://www.arla.se/recept/kladdkaka-med-kaffe-och-chokladganache/