Kladdkaka med hasselnötskaramell

Kladdkaka med hasselnötskaramell

1 tim
Efterrätt
Går att frysa
En klassisk kladdkaka som piffats till med kanderade hasselnötter som gör kladdkakan extra knaprig och god. Servera gärna vispad grädde till.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kladdkaka-med-hasselnotskaramell/

Gör så här

  • Börja med hasselnötskaramellen.
  • Smält sockret på svag värme i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Rör ner hasselnötterna och rör runt så de blandas väl.
  • Häll upp dem på ett bakplåtspapper och sära hasselnötterna från varandra med hjälp av två gafflar, låt kallna.
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Rör ner övriga ingredienser. Tillsätt hasselnötterna.
  • Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Vispa grädden och servera den till kakan.
Klart!

Receptet är gjort av Hedvig Isacson i Mölndal, finalist i Kladdkakeracet 2013.

Energi:

500 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 53 g
Fett: 29 g
Video
Lär känna din ugn

Baka kladdkaka är lätt, men din ugn kan göra att kakan inte blir helt perfekt. Stjärnkocken Johanna Westman tipsar om att du behöver lära känna din ugn för att lyckas med kladdkakan.

Ingredienser

Kladdkaka:
100 g
Ägg
2
Strösocker
3 dl
Vetemjöl
1½ dl
Kakao
4 msk
Vaniljsocker
1½ tsk
Salt
½ tsk
Hasselnötskaramell
Strösocker
1 dl
Hasselnötter
1½ dl