Kladdkaka med brynt smör och flingsalt

45 min
Arbetstid: 20 min
Fika
Frysbar
Kladdkaka med brynt smör och flingsalt

Vinnaren av Kladdkakeracet 2015 med motiveringen "Less is more"! Med en klar och tydlig tanke överfört i smak där toner av kraftfull nötig smak lyfter chokladen." En klassisk kladdkaka i all sin enkelhet med en nötig smak av brynt smör i perfekt kombination med flingsalt.

Ingredienser

125 g
Strösocker
3 dl
Vaniljsocker
1½ tsk
Kakao
4 msk
Flingsalt
½ tsk
Vetemjöl
1½ dl
Ägg
2

Hallongrädde:

3 dl
Hallon
225 g
Florsocker
1 dl
Hallon som topping

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Bryn smöret, låt svalna något. Rör ner övriga ingredienser till kakan i det brynta smöret. Rör till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt svalna.
  • Vispa grädden löst. Värm hallon och florsocker 1-2 min i mikro och mosa ihop. Passera hallonen i en finmaskig sil. Vänd försiktigt ner hallonpurén i grädden.
  • Servera kladdkakan med hallongrädden och hallon.
  • Receptet är skapat av Zack Aujalay från Stockholm som vann förstapris i finalen i Kladdkakeracet 2015.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

398 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 2 g
Protein: 3,7 % 3,6 g
Fett: 53,5 % 24,1 g
Kolhydrater: 42,8 % 42 g
https://www.arla.se/recept/kladdkaka-med-brynt-smor/