Kikärtssoppa med vitlökssmetana och rostade sesamfrön

20 min Huvudrätt Lunch Middag
Kikärtssoppa med vitlökssmetana och rostade sesamfrön

Värmade soppa som du snabbt svänger ihop av kokta kikärtor. Krydda upp med lite timjan eller spiskummin för mer smak.

Ingredienser

Gul lök
1
Grönsaksfond
2 msk
Vatten
7 dl
Kikärter, ca 400 g
1 burk

Vitlökssmetana:

Vitlöksklyftor
2
2 dl

Tillbehör:

Sesamfrön
2 msk
Ärtskott
40 g
Olivolja
Portionsbröd
4
75 g
Gurka i skivor
4 cm
Klippt krasse
½ ask

Gör så här

  • Skala och skär löken i bitar. Koka upp fond och vatten i en kastrull. Tillsätt löken och koka 1-2 min.
  • Skölj kikärtorna och låt rinna av. Lägg ner dem i kastrullen, koka upp och låt koka 1-2 min. Mixa soppan slät.
  • Skala och riv vitlöksklyftorna. Rör ihop dem med smetana.
  • Rosta sesamfröna i en torr, varm stekpanna.
  • Häll upp soppan i skålar och toppa med smetana, sesamfrön och ärtskott. Ringla över lite olivolja. Servera med bröd, färskost, gurka och krasse.
Klart!

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

Energi:

560 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 10 g
Kolhydrater: 29 g
Fett: 44 g
https://www.arla.se/recept/kikartssoppa-med-vitlokssmetana-och-rostade-sesamfron/