Karamelliserad ananas med citron och gräddfilsparfait

4 tim 45 min
Arbetstid: 45 min
Dessert
Karamelliserad ananas med citron och gräddfilsparfait

Söt, varm och kryddig ananas med sval, syrlig parfait gör succé. Blunda och njut av årets sista dessert! Slutet gott…

Ingredienser

Ananas
1
Rårörsocker
1 dl
Sött vitt vin
1 dl
Stjärnanis
1

Parfait:

Strösocker
1 dl
Vitt vin
½ dl
Sött vitt vin
½ dl
Citron
rivet skal och saft av 1
Äggulor
4
2 dl
1½ dl

Gör så här

  • Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i grova bitar.
  • Smält sockret på svag värme, utan omrörning, i en stekpanna. Tillsätt vin och stjärnanis. Koka upp och blanda ner ananasen. Låt svalna.
  • Koka en lag av socker, vin och citron. Ta från värmen och blanda ner äggulorna.
  • Värm över vattenbad under vispning till en krämig sås. Ta från värmen och vispa såsen kall.
  • Vispa grädden. Blanda grädde och gräddfil med såsen.
  • Häll blandningen i portionsformar eller i en avlång form, ca 1 ½ liter. Låt stå i frys minst 4 tim.
  • Ta fram parfaiten 20-30 min innan servering. Servera parfaiten med ananasen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

584 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,9 g
Protein: 4 % 5,8 g
Fett: 44,3 % 29,3 g
Kolhydrater: 45,8 % 65,8 g
https://www.arla.se/recept/karamelliserad-ananas-med-citron-och-graddfilsparfait/