Kåltacos – Årets Rätt 2019

Kåltacos – Årets Rätt 2019

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(7 st)

David Lundqvist, Årets Kock 2018, fick i uppdrag att ta fram en rätt som skulle spegla sin tid och kunna serveras i både hem och restauranger. Resultatet är en vegetarisk smakfest.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Antal portioner

Tacoskal:

  • 1 spetskål
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt

Svarta bönor:

  • 1 burk svarta bönor, ca 400 g, avrunna
  • ½ röd chili, urkärnad och finhackad
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk limesaft
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl färsk koriander, hackad, även stjälkarna

Kimchimajonnäs till coleslaw:

  • 1 dl majonnäs
  • ½ dl kimchi, finhackad
  • ½ msk limesaft
  • 1 tsk japansk soja

Portabellosvamp:

  • 4 portabellosvampar, stora
  • 5 dl olivolja
  • 1 röd chili, urkärnad och skivad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
  • 50 g färsk ingefära, skalad och skuren i mindre bitar
  • 2 msk japansk soja
  • 2 lime, pressad saft
  • 100 g Kvibille® cheddar, finriven Cheddar 6 mån 32%
  • salt

Till servering:

  • 180 g böngroddar, sköljda
  • 1 rödlök, skalad och tunt skivad
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1 röd chili, urkärnad och tunt strimlad
  • 1 kruka färsk koriander, plockade blad
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

Gör så här:

  1. Plocka de 8 yttersta bladen på spetskålen. Skär bort ca 2 cm av den grova nedre delen på bladen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull.
  2. Koka bladen mycket hastigt. Ta upp och kyl ner i isvatten. Lägg bladen på en kökshandduk att rinna av.
  3. Finstrimla resterande spetskål till coleslawn.
  4. Stek bönor och chili hastigt i sesamolja. Tillsätt limesaft, soja och koriander och stek tills bönorna är genomvarma.
  5. Rör ihop kimchimajonnäsen. Smaka av med sojan. Vänd ner den strimlade kålen i majonnäsen till en krämig coleslaw.
  6. Putsa svamparna och lägg i en kastrull med olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limesaft. Koka upp under lock.
  7. Sänk värmen och sjud på medelvärme tills oljan ser helt klar ut igen, 15–20 min. Lyft upp svampen o ch stek den hastigt i en stekpanna.
  8. Ta upp svampen, strö över osten och låt den smälta. Skär svampen i tjocka skivor och salta lätt.
  9. Fyll kålbladen med bönorna. Lägg på coleslaw och den stekta svampen. Toppa med böngroddar, rödlök, salladslök, chili, koriander, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Tips

Om du vill prova en annan smak på majonnäsen – eller inte får tag på kimchi – prova att använda sriracha eller chilisås tillsammans med limesaft eller risvinäger.

Skriv ut

Andra goda förslag