Kåltacos med portabellosvamp – Årets Rätt 2019

Kåltacos med portabellosvamp – Årets Rätt 2019

60+ min Huvudrätt
David Lundqvist, Årets Kock 2018, fick i uppdrag att ta fram en rätt som skulle spegla sin tid och kunna serveras i både hem och restauranger. Resultatet är en vegetarisk smakfest.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kaltacos/

Gör så här

Gör så här:
  • Plocka de 8 yttersta bladen på spetskålen. Skär bort ca 2 cm av den grova nedre delen på bladen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull.
  • Koka bladen mycket hastigt. Ta upp och kyl ner i isvatten. Lägg bladen på en kökshandduk att rinna av.
  • Finstrimla resterande spetskål till coleslawn.
  • Stek bönor och chili hastigt i sesamolja. Tillsätt limesaft, soja och koriander och stek tills bönorna är genomvarma.
  • Rör ihop kimchimajonnäsen. Smaka av med sojan. Vänd ner den strimlade kålen i majonnäsen till en krämig coleslaw.
  • Putsa svamparna och lägg i en kastrull med olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limesaft. Koka upp under lock.
  • Sänk värmen och sjud på medelvärme tills oljan ser helt klar ut igen, 15–20 min. Lyft upp svampen o ch stek den hastigt i en stekpanna.
  • Ta upp svampen, strö över osten och låt den smälta. Skär svampen i tjocka skivor och salta lätt.
  • Fyll kålbladen med bönorna. Lägg på coleslaw och den stekta svampen. Toppa med böngroddar, rödlök, salladslök, chili, koriander, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Klart!

Om du vill prova en annan smak på majonnäsen – eller inte får tag på kimchi – prova att använda sriracha eller chilisås tillsammans med limesaft eller risvinäger.

Energi:

490 kcal

Protein: 18 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 34 g

Ingredienser

Tacoskal:
Spetskål
1
Vatten
2 liter
Salt
2 msk
Svarta bönor:
Svarta bönor, ca 400 g, avrunna
1 burk
Röd chili, urkärnad och finhackad
½
Sesamolja
1 msk
Limesaft
1 msk
Japansk soja
1 msk
Färsk koriander, hackad, även stjälkarna
1 dl
Kimchimajonnäs till coleslaw:
Majonnäs
1 dl
Kimchi, finhackad
½ dl
Limesaft
½ msk
Japansk soja
1 tsk
Portabellosvamp:
Portabellosvampar, stora
4
Olivolja
5 dl
Röd chili, urkärnad och skivad
1
Vitlöksklyftor, skalade och krossade
2
Färsk ingefära, skalad och skuren i mindre bitar
50 g
Japansk soja
2 msk
Lime, pressad saft
2
Kvibille® Cheddar, finriven
100 g
Salt
Till servering:
Böngroddar, sköljda
180 g
Rödlök, skalad och tunt skivad
1
Salladslökar, tunt skivade
2
Röd chili, urkärnad och tunt strimlad
1
Färsk koriander, plockade blad
1 kruka
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar, nymalen