Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås
2 tim
•
Arbetstid: 1 tim
Huvudrätt
Lunch
Middag
•
När kalkonen flatsteks tillagas den snabbare, blir saftigare och skinnet blir extra knaprigt. Spara skyn till den gräddiga såsen.
Ingredienser
Kalkon:
|
Kalkon à 4 kg
|
1 |
|---|---|
| 25 g | |
|
Vitlökar, gärna solo
|
8 |
|
Morötter
|
8 |
|
Rödlökar
|
4 |
|
Salt
|
1 tsk |
Kryddblandning:
|
Pepparkakskrydda
|
2½ msk |
|---|---|
|
Hel svartpeppar
|
1 msk |
|
Chili flakes
|
½ msk |
|
Malen spiskummin
|
½ msk |
|
Salt
|
2 msk |
Roast potatoes:
|
Delikatesspotatis
|
1½ kg |
|---|---|
|
Svartpeppar
|
1 tsk |
|
Senapspulver
|
1 tsk |
| 2 msk |
Gräddsås:
|
Hönsbuljong
|
7½ dl |
|---|---|
|
Lagerblad
|
1 |
|
Grovhackad vitlöksklyftor, gärna solo
|
3 |
|
Torkad timjan
|
1 tsk |
| 3 dl | |
| 50 g | |
|
Vetemjöl
|
2 msk |
|
Pressad citronsaft
|
1½ msk |
|
Japansk soja
|
1 msk |
Gör så här
Kalkon:
Roast potatoes:
Gräddsås:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
1160 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 8,7 g |
| Protein: | 40,3 % | 115,1 g |
| Fett: | 37,1 % | 48,6 g |
| Kolhydrater: | 22,6 % | 64,5 g |