Jubileumstårta

Jubileumstårta

4 tim
En kalasgod tårta som är skapad inför Arlas 100-årsjubileum. Fyllningen med vit choklad och crème fraiche är ljuvligt krämig och har perfekt balans mellan sötma och syrlighet. En tårta som passar för både små och stora jubilarer!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/jubileumstarta/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna.
  • Hacka chokladen, lägg i en bunke. Värm mjölk och crème fraiche utan att låta det koka. Häll det över chokladen och rör slät.
  • Vispa grädden.
  • Börja med att försiktigt vända ner ca 1 dl grädde i chokladblandningen och fortsätt med lite i taget så att moussen blir slät.
  • Rör ihop hallon med vaniljsocker. Dela tårtbotten i 3 delar.
  • Täck en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Häll i ⅓ av moussen i formen, lägg på en botten.
  • Bred på hallonen, häll ner ⅓ mousse. Lägg på en till botten.
  • Häll på resten av moussen och avsluta med den sista bottnen. Låt stå i kyl minst 4 tim.
  • Stjälp upp tårtan på ett fat så att lagret med mousse hamnar överst. Garnera med bär och riven vit choklad.
Klart!

Vispa upp 1 dl crème fraiche med 0,5 msk vaniljsocker och spritsa små toppar runt tårtan att sätta hallonen i.

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
4
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk
Rårörda hallon:
Hallon
250 g
Vaniljsocker
2 msk
Garnera med:
Bär
Riven vit choklad