Jordärtskocka med smörstekt kyckling

Jordärtskocka med smörstekt kyckling

1 tim Huvudrätt
Här tillagas den smakrika jordärtskockan på två sätt; syltade i en syrlig citronlag och krispigt friterade i olja. Skockornas smak gifter sig fantastiskt med den smörrostade kycklingen och en majonnäs med smak av fransk senap.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/jordartskocka-med-smorstekt-kyckling/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Tvätta eller skala jordärtskockorna. Strimla 2 av dem tunt.
  • Koka upp citronsaft, socker och vatten. Lägg i strimlorna av jordärtskocka och koka på svag värme 1-2 min. Låt svalna i lagen.
  • Baka resten av skockorna i mitten av ugnen tills de är mjuka, ca 25 min. Låt svalna och dela dem på mitten. Stek eller fritera i olja vid servering.
  • Ta bort skinnet från kycklinglåren. Stek skinnet krispigt i rapsoljan. Mixa oljan med skinnet och låt svalna.
  • Blanda äggula och senap i en skål. Tillsätt oljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med salt, vinäger och soja.
  • Lägg kycklinglår och smör i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen ca 30 min. Köttet ska gå lätt att dra isär.
  • Riv vitlöken och lägg i formen. Stek ytterligare 3-5 min. Låt svalna något.
  • Hacka kycklinglåren och blanda med smöret och vitlöken. Smaka av med salt.
  • Klipp smörgåskrassen. Toppa de friterade skockorna med kycklinglår, syltad skocka och krasse. Servera med majonnäsen.
Klart!
Energi:

635 kcal

Protein: 13 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 60 g

Ingredienser

Jordärtskockor ca 300 g
8
Pressad citronsaft
½ dl
Strösocker
½ dl
Vatten
½ dl
Kycklinglår med skinn
200 g
Rapsolja
1½ dl
100 g
Äggula
1
Dijonsenap
1 tsk
Salt
1 krm
Champagnevinäger
1 tsk
Soja
1 tsk
Vitlöksklyfta
1
Krasse
1 ask