Jordärtskocka med smörstekt kyckling

Jordärtskocka med smörstekt kyckling

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(2 st)

1 tim

Här tillagas den smakrika jordärtskockan på två sätt; syltade i en syrlig citronlag och krispigt friterade i olja. Skockornas smak gifter sig fantastiskt med den smörrostade kycklingen och en majonnäs med smak av fransk senap.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 4 port

  • 8 jordärtskockor ca 300 g
  • ½ dl pressad citronsaft
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 1 tsk champagnevinäger
  • 1 tsk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ask krasse

Gör så här

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Tvätta eller skala jordärtskockorna. Strimla 2 av dem tunt. Koka upp citronsaft, socker och vatten. Lägg i strimlorna av jordärtskocka och koka på svag värme 1-2 min. Låt svalna i lagen. Baka resten av skockorna i mitten av ugnen tills de är mjuka, ca 25 min. Låt svalna och dela dem på mitten. Stek eller fritera dem i olja vid servering.

Ta bort skinnet från kycklinglåren. Stek skinnet krispigt i rapsoljan. Mixa oljan tillsammans med skinnet och låt svalna. Blanda äggula och senap i en skål. Tillsätt oljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med salt, vinäger och soja. Lägg kycklinglår och smör i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen ca 30 min. Köttet ska gå lätt att dra isär. Riv vitlöken och lägg i formen. Stek ytterligare 3-5 min. Låt svalna något. Hacka kycklinglåren och blanda med smöret och vitlöken. Smaka av med salt. Klipp smörgåskrassen. Toppa de friterade skockorna med kycklinglår, syltad skocka och krasse. Servera med majonnäsen.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 635 kcal
  • Protein: 13 g
  • Kolhydrater: 11 g
  • Fett: 60 g

Skriv ut

Källa: