Jollofrice

3 tim 30 min
Jollofrice

Jollofrice är en chilihet risrätt med sina rötter i det västafrikanska köket. Rätten kan tillagas på en rad olika sätt. Detta recept innehåller kyckling, morot, paprika och en rad kryddor. Toppa med färsk koriander vid servering.

Ingredienser

Basmatiris
4 dl
Rödlökar
2
Tomater
2
Röd paprika
1
Morötter
4
Vitlöksklyftor
2
Färsk ingefära
10 cm
Färsk röd chili eller habanero
1
25 g
Kycklingben
4
Salt
1 tsk
Tomatpuré
3 msk
Vatten
5 3 dl
Curry
½ msk
Kummin
1 tsk
Färsk koriander, till servering
1 kruka

Gör så här

  • Lägg riset i kallt vatten i 2 timmar.
  • Skala och klyfta rödlöken. Grovhacka tomaterna. Skär paprikan i 4 bitar. Skala och skär morötterna i grova bitar.
  • Skala och skiva vitlök och ingefära. Skiva chilin.
  • Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn kycklingen runtom. Salta. Lägg över kycklingen i en stekgryta eller rymlig kastrull.
  • Fräs tomatpuré, rödlök, tomat, paprika, morot, vitlök, ingefära och chili i stekpannan ca 5 min. Lägg över i grytan.
  • Häll på vatten. Krydda med curry och kummin. Låt sjuda ca 1 timme med lock.
  • Plocka upp kyckling, morötter och paprika. Håll gärna detta varmt i ugnen till servering.
  • Mät upp och mixa buljongen som är kvar, det ska vara 6 dl (vid 4 port). Tillsätt mer vatten om det behövs. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
  • Häll av riset och häll ner det i buljongen. Låt sjuda på svag värme under lock ca 20 min. Riset ska ej bli grötigt och överkokt.
  • Servera jollofrice med kyckling och grönsaker. Toppa med grovhackad koriander.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

585 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 5,6 g
Protein: 26 g
Kolhydrater: 80,1 g
Fett: 17,4 g
https://www.arla.se/recept/jollofrice/