Hjortrontårta

Hjortrontårta

45 min Mellanmål
Hjortrontårta från Norrland! Smaken är rik av svenska hjortron och bottnarna krispiga som mandelflarn. Hjortrontårtan är allra godast om den får stå några timmar i kylen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150°.
  • Smält smöret i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna. Låt det koka upp.
  • Rita 2 rundlar, ca 23 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Lägg pappret på en plåt.
  • Bred ut smeten i rundlarna och grädda dem i mitten av ugnen ca 15 min. Låt bottnarna svalna på galler.
  • Tina hjortronen och låt dem rinna av i en sil. Blanda med socker och rör till en ”sylt”, mylta.
  • Vispa grädden till ett fast skum. Blanda myltan med hälften av grädden.
  • Lägg ihop bottnarna med hjortrongrädde emellan.
  • Bred resten av grädden över tårtan. Garnera med hjortron.
  • Tårtan är godast om den får stå några timmar i kyl eller över natten.
Klart!

Ingredienser

Tårtbottnar:
100 g
Finhackade mandel
1½ dl
Strösocker
1 dl
Vetemjöl
2 msk
2 msk
Sirap
1 msk
Fyllning:
Frysta hjortron
2 dl
Strösocker
2 msk
Garnering:
Hjortron
½ dl