Hemlagad chokladkola

40 min
Hemlagad chokladkola

Chokladkola när den är som bäst - underbart seg och god. Låt gärna kokosflingor snöa över.

Ingredienser

100 g
2 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Mörk choklad
100 g

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
  • Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
  • Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Koktid 15 – 30 min.
  • Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
  • Dela chokladen i bitar och smält den i en skål över vattenbad eller i mikro.
  • Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Garnera ev med kokosflingor. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.
Markera receptet som tillagat

Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

Näringsvärden, per st

Energi:

59 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 0 g
Protein: 1,4 % 0,2 g
Fett: 48,1 % 3,2 g
Kolhydrater: 50,5 % 7,3 g
Hemlagad chokladkola
Video Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

https://www.arla.se/recept/hemlagad-chokladkola/