Helstekt högrev

Helstekt högrev

60+ min
Vår helstekta högrev tillagas i ugnen tillsammans med rotfrukter, vin och en smakrik fond. Detta är en rätt som är perfekt att laga när du har gott om tid och längtar efter något riktigt vällagat och smakrikt. Såsen kokas ihop och smakas upp med grädde och gelé. Servera gärna den helstekta högreven på klassiskt vis med kokt potatis.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/helstekt-hogrev/

Gör så här

  • Värm ugnen till 125°.
  • Gnid in köttet med salt och peppar.
  • Hetta upp en stekgryta med smör- och rapsolja. Bryn köttet runt om.
  • Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skala och krossa vitlöken. Lägg ner i grytan.
  • Tillsätt vin, vatten, fond, lagerblad och 10 kvistar timjan. Sätt på locket.
  • Placera grytan mitt i ugnen och tillaga ca 4 tim. Skär lite i köttet så du ser att det är mört, om inte behöver det tillagas längre.
  • Lyft upp köttet och sila ner buljongen i en kastrull. Koka ihop till önskad smak. Tillsätt grädde och gelé och koka ytterligare 4-5 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Skiva upp köttet och servera med gräddsås och kokt potatis.
Klart!
Energi:

781 kcal

Protein: 55 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 36 g

Ingredienser

Benfri högrev
ca 1 kg
Flingsalt
2 tsk
Nymalen svartpeppar
1 tsk
2 msk
Morötter
2
Palsternacka
1
Purjolök
1
Vitlöksklyftor
4
Rödvin
2½ dl
Vatten
2½ dl
Oxfond
2 msk
Färsk timjan
½ kruka
Lagerblad
2
Sås:
1 dl
Svartvinbärsgelé
1 msk
Till servering:
Fast potatis
900 g