Helstekt gås med apelsinsås

Helstekt gås med apelsinsås

60+ min Huvudrätt
Mårten firar vi med en läcker gås och fruktiga tillbehör.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/helstekt-gas-med-apelsinsas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Skölj gåsen inuti och ta bort överflödigt fett.
  • Dela citronen och gnid in- och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Salta och peppra utsidan.
  • Häll buljongen i en långpanna. Lägg gåsen på sidan på ett galler över långpannan. Stekgåsen i nedre delen av ugnen.
  • Ta ut den efter 40 min. Ös den med lite av stekskyn och vänd den så att den ligger med andra sidan upp. Stek ytterligare 40 min.
  • Ta ut gåsen ur ugnen igen. Ös den och lägg den med bröstet upp. Stek ytterligare ½ - 1 tim.
  • Stick i låret för att se om gåsen är färdig. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mera tid.
  • Höj temperaturen till 225° de sista minuterna så blir skinnet knaprigare.
  • Kärna ur och klyfta äpplena. Fräs äpple och katrinplommon i smör i en stekpanna någon minut så att frukten mjuknar.
  • Ta ut gåsen och låt den vila några minuter innan den skärs upp.
  • Sila ner stekskyn i en bunke och kyl snabbt i vattenbad så att fettet stelnar.
  • SÅS:
  • Ta bort fettet från stekskyn. Mät skyn som blir kvar och häll den i en kastrull. Späd med hönsbuljong om det behövs.
  • Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden och låt koka 3-5 min under omrörning. Smaksätt med juice, soja, salt och peppar.
  • Skär loss köttet från benen på gåsen och skär det i skivor. Lägg ev tillbaka köttet på gåsen.
  • Servera tillsammans med sås, äpple, katrinplommon, gelé samt potatis och kokta grönsaker.
Klart!

Ingredienser

Gås
5 kg
Citron
1
Salt
1 msk
Svartpeppar
½ tsk
Hönsbuljong
2½ dl
Tillbehör:
Syrliga äpplen
3
Katrinplommon
250 g
Sås:
Stek sky + hönsbuljong
2 dl
Vetemjöl
2½ msk
4 dl
Konc apelsinjuice
2 msk
Kinesisk soja
1 msk
Salt
Svartpeppar