Grönkålspaj

10 min Buffé Huvudrätt Middag
Frysbar
Grönkålspaj

Grönkålspaj med sprött pajskal och krispighet från flagad mandel passar lika bra på julbordet som till vinterlunch med en matig sallad.

Ingredienser

Pajdeg:

125 g
Vetemjöl
3 dl
Kallt vatten
2 msk

Fyllning:

Grönkål
500 g
Mandelspån
½ dl
2 dl
2 dl
Ägg
3
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Repa och tvätta grönkålen, koka den mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Pressa ut vätskan ur kålen och hacka den. Lägg kål, mandel och ost i pajskalet.
  • Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll smeten över kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

315 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 10 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 21 g
https://www.arla.se/recept/gronkalspaj/