Grillad kejsarhatt med karamelliserad grädde och svampragu
2 tim 30 min
•
Svamp, svamp och åter svamp! Denna rätt hyllar svamp och är en perfekt rätt att laga en kall höstdag. Den karmelliserade grädden ger rätten en ny identitet i varje tugga. Hittar du inte kejsarhatt kan du använda en annan fast svamp som t ex champinjon. Detta recept är en variant på Desirée Jaks, Årets Kock 2023, vinnarrätt "Koka soppa på en spik".
Desirée Jaks
Årets Kock 2023
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Svampbuljong:
Karamelliserad grädde:
Grillad kejsarhatt:
Svamp & spetskålsragu:
Vid servering:
Ingredienser
Svampbuljong:
Torkad svamp t ex trattkantareller
|
1 dl |
---|---|
Skogschampinjoner
|
500 g |
Spetskål
|
250 g |
Gula lökar
|
2 |
1 msk | |
Vatten
|
10 dl |
Färsk timjan
|
5 kvistar |
Citron
|
½ |
Salt
|
Karamelliserad grädde:
5 dl | |
Pressad saft av citron
|
1 msk |
Salt
|
ca 2 krm |
Grillad kejsarhatt:
Kejsarhattar
|
4 |
---|---|
Matolja
|
2 msk |
2 msk | |
Färsk timjan
|
5 kvistar |
Salt
|
Svamp & spetskålsragu:
Trattkantareller
|
100 g |
---|---|
Tagg svamp
|
100 g |
Spetskål
|
250 g |
Matolja
|
2 msk |
2 msk | |
Citron
|
½ |
Servering:
Svart färsk tryffel, ca 50 g
|
1 |
---|