Grillad kejsarhatt med karamelliserad grädde och svampragu
Nytt

Grillad kejsarhatt med karamelliserad grädde och svampragu

60+ min
Svamp, svamp och åter svamp! Denna rätt hyllar svamp och är en perfekt rätt att laga en kall höstdag. Den karmelliserade grädden ger rätten en ny identitet i varje tugga. Hittar du inte kejsarhatt kan du använda en annan fast svamp som t ex champinjon. Detta recept är en variant på Desirée Jaks, Årets Kock 2023, vinnarrätt "Koka soppa på en spik".
Desirée  Jaks
Desirée Jaks Årets Kock 2023
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grillad-kejsarhatt-med-karamelliserad-gradde-och-svampragu/

Gör så här

Svampbuljong:
  • Börja med att blötlägga den torkade svampen i 1 dl kallt vatten ca 10 min.
  • Skiva champinjoner och spetskål. Skala och skiva löken.
  • Hetta upp smör i en rymlig kastrull. Fräs champinjoner, lök och kål ca 4 min.
  • Tillsätt den blötlagda svampen med blötläggningsvattnet. Häll på vatten och tåt koka långsamt i ca 2h.
  • Sila och koka ner till hälften.
  • Lägg i timjan och låt dra i 10 min. Smaka av med citron och salt.
Karamelliserad grädde:
  • Sätt ugnen på 275°.
  • Häll grädden i en liten ugnsfast form, ca 20x30 cm. Ställ in mitt i ugnen ca ca 20 min. Vispa om i grädden när ett mörkt täcke uppstår på toppen, på det sättet vispar man ner den karamelliserade grädden. Upprepa 2–3 gånger tills grädden tjocknar.
  • Mixa grädden med en stavmixer eller vispa ihop ordentligt. Smaka av med citron och salt.
Grillad kejsarhatt:
  • Dela och snitta kejsarhatten.
  • Hetta upp olja i en stekpanna. Stek svampen på medelvärme tills den börjar få färg.
  • Tillsätt smör och stek ca 2min på varje sida. Se till att svampen blir gyllene.
  • Salta och toppa med timjanblad vid servering.
Svamp & spetskålsragu:
  • Ansa svampen och skär kålen i munsbitar.
  • Hetta upp olja i en stekpanna. Stek svampen på medel värme tills den börjar få färg.
  • Tillsätt smör och kål. Stek 2–3 min.
  • Se till att kålen behåller lite späntst. Salta och smaka av med citron.
Vid servering:
  • Arrangera bränd grädde i botten på fyra djupa tallrikar.
  • Toppa med svampragu och riv över svart tryffel.
  • Hetta upp kejsarhatten och arrangera på tallriken med timjansbladen.
  • Servera med varm svampbuljong på sidan.
Klart!

Ingredienser

Svampbuljong:
Torkad svamp t ex trattkantareller
1 dl
Skogschampinjoner
500 g
Spetskål
250 g
Gula lökar
2
1 msk
Vatten
10 dl
Färsk timjan
5 kvistar
Citron
½
Salt
Karamelliserad grädde:
5 dl
Pressad saft av citron
1 msk
Salt
ca 2 krm
Grillad kejsarhatt:
Kejsarhattar
4
Matolja
2 msk
2 msk
Färsk timjan
5 kvistar
Salt
Svamp & spetskålsragu:
Trattkantareller
100 g
Tagg svamp
100 g
Spetskål
250 g
Matolja
2 msk
2 msk
Citron
½
Servering:
Svart färsk tryffel, ca 50 g
1