Grillad grön sparris med solrosfröpesto och ostsabayonne
Nytt

Grillad grön sparris med solrosfröpesto och ostsabayonne

40 min
Alla grönsaker är bäst i säsong. Det är då de är godast, mest lättillgängliga och snällast för plånboken. Sparrissäsongen är fantastisk i Sverige, så passa på att äta dig mätt på sparris när de är i säsong. Här kommer de fram som bäst när de får gå hand i hand med örtpesto och krämig ostsabayonne. Våga byta ut och variera nötterna i peston, här är det utbytta mot rostade solrosfrön. Detta recept är skapat av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.
Desirée  Jaks
Desirée Jaks Årets Kock 2023
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grillad-gron-sparris-med-solrosfropesto-och-ostsabayonne/

Gör så här

Sparris:
  • Koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull. Salta väl.
  • Förbered isvatten för att kyla ner sparrisen.
  • Ansa och skala sparrisen.
  • Blanchera sparrisen, hälften åt gången, i ca 30 sek. (Genom att blanchera sparrisen får vi in salt och kan grilla dem hastigt).
  • Lägg sparrisen i isvatten direkt för att avstanna kokningen.
  • Lyft upp sparrisen ur isvattnet när de har kallnat och lägg på hushållspapper.
Solrosfröpesto:
  • Grovhacka dill och persilja, spara lite till garnering. Skala och krossa vitlöken.
  • Mixa örter, vitlök och rapsolja till en slät olja.
  • Tillsätt solrosfrön och mixa lätt, behåll gärna lite bitar för konsistens. Smaka upp med vinäger, salt och nymalen svartpeppar.
Ostsabayonne:
  • Smält smöret i en kastrull. Riv osten fint.
  • Vispa ihop äggulor, ägg och citronsaft i en rostfribunke eller kastrull.
  • Ställ bunken över vattenbad och vispa kraftigt tills äggen börjar tjockna. Äggen skall upp till 60°.
  • Tillsätt sedan smöret under ständig vispning.
  • Tillsätt osten och vispa tills den har smält. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft.
  • Håll ostsabayonnen varm över vattenbad till servering.
Vid servering:
  • Se till att du har ordentlig glöd på grillen.
  • Smält 50 g smör i en kastrull. Pensla sparrisen med smöret.
  • Grilla hastigt, ca 1min, på ena sidan, vänd och grilla ytterligare 1 min.
  • Strö lite salt över sparrisen.
  • Arrangera peston i botten på ett serveringsfat, lägg sedan på den grillade sparrisen. Toppa med ostsabayonne och plockade örter.
  • Servera direkt.
Klart!
Energi:

908 kcal

Fiber: 4,1 g
Protein: 15,1 g
Kolhydrater: 4,9 g
Fett: 93,5 g

Ingredienser

Färsk grön sparris
16
50 g
Flingsalt
Solrosfröpesto:
Färsk dill
1 kruka
Bladpersilja
50 g
Liten vitlöksklyfta
1
Rapsolja
1 dl
Rostade solrosfrön
½ dl
Sherryvinäger
ca 1 tsk
Salt
ca 1 tsk
Nymalen svartpeppar
Ostsabayonne:
200 g
100 g
Äggulor
3
Ägg
2
Saft av citron
½ dl
Salt