Grillad brie med frukt och nötter

40 min
Grillad brie med frukt och nötter

En lyxig för- eller efterrätt att dela vid bordet. Brieosten blir ljuvligt krämig när den får vila i folie efter tillagningen och med frukt, bär, nötter och en skvätt honung blir det en kombination av sött, salt och krämigt som är svårslagen. Du kan enkelt byta ut både frukt och nötter mot det du har hemma eller det som är i säsong.

Ingredienser

Falbygdens ® Brie du grand père
500 g
Nektariner eller plommon
2
Olivolja
1 msk
Valnötter
½ dl
Pistagenötter
½ dl
Hallon
1 dl
Vindruvor
100 g
Flytande honung
1 msk
Färsk timjan
1 kvist

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250°-300° grill.
  • Halvera och kärna ur nektarinerna, pensla snittytan med olivolja. Lägg i en ugnsform med snittytan uppåt och tillaga högst upp i ugnen i ca 10 min, tills frukten fått fin färg och mjuknat.
  • Slå in hela brieosten tätt i dubbelt lager ugnsfolie. Lägg paketet i en ugnsform och tillaga i ugnen tillsammans med frukten i ca 15 min. Ta ut osten, öppna upp paketet och grilla osten i ytterligare 5 min tills osten fått en fin, gyllenbrun yta.
  • Ta upp paketet och låt osten vila, fortfarande inslagen, i ca 10 min så den blir riktigt mjuk och krämig inuti.
  • Packa upp osten och lägg den på ett fat. Toppa med de grillade nektarinerna, nötterna, hallon och vindruvor.
  • Ringla över honung och repa över timjanblad innan servering.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

417 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,1 g
Protein: 16,1 % 16,5 g
Fett: 71,1 % 33,6 g
Kolhydrater: 12,8 % 13,1 g
https://www.arla.se/recept/grillad-brie-med-frukt-och-notter/