Grekiskt lantbröd

Grekiskt lantbröd

60+ min Frukost
Ett lättbakat bröd med grekisk yoghurt, honung och olivolja. Perfekt att äta som frukostmacka eller att servera till en soppa. Detta grekiska lantbröd är godast när det är alldeles nybakat. Om det blir bröd över är det bästa att skiva upp det och sedan frysa in. Brödet är underbart gott att rosta.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grekiskt-lantbrod/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Häll på vatten och blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt olivolja, yoghurt, honung och salt.
  • Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen i en degblandare ca 10 min, eller 15 min för hand.
  • Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 40 min.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två lika stora bitar.
  • Forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och jäsa i ytterligare 30 min.
  • Värm ugnen till 225°.
  • Sikta lite vetemjöl över bröden och snitta ett randigt mönster med vass kniv.
  • Grädda bröden i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Servera grekiskt lantbröd alldeles nybakat!
Klart!

Ingredienser

Jäst
50 g
Vatten, fingervarmt
4 dl
Olivolja
1 dl
1 dl
Honung
1 msk
Vetemjöl
ca 12 dl
Salt
2 tsk