Gravad lax – steg för steg

23 tim
Arbetstid: 20 min
Buffé Förrätt Huvudrätt Lunch Middag
Gravad lax – steg för steg

Det är enkelt att göra gravad lax själv! Vi gravar laxen genom att lägga den i en blandning av salt och socker i några dagar. Servera med ditt favorittillbehör.

Ingredienser

Färsk laxfilé med skinn, mittbiten
1 kg
Strösocker
1 dl
Salt
½ dl
Grovkrossad vitpeppar
1 msk
Grovhackad färsk dill
½ dl

Gör så här

  • Putsa bort alla ben från laxen men låt skinnet vara kvar. Dela laxen i två lika stora bitar.
  • Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen.
  • Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat.
  • Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.
  • Skrapa bort dill och kryddor från den gravade laxen och skär den i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

241 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 0,2 g
Protein: 33,9 % 20,1 g
Fett: 49,2 % 13,4 g
Kolhydrater: 16,9 % 10 g
https://www.arla.se/recept/gravad-lax/