Gravad enbärslax med lätt löjromssås

Gravad enbärslax med lätt löjromssås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(16 st)

Lätt och snabbt gör du din egen gravlax!

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 10 bufféportioner

  • 1 kg laxfilé med skinn helst tjock mittbit
  • 3 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk grovstötta enbär
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Garnering:

  • 1 tsk grovstötta enbär

Lätt löjromssås:

Gör så här:

Gör så här:

Köp benfri laxfilé, med skinnet kvar och använd den jämntjocka mittbiten som ger vackrast skivor. Färsk lax skall frysas minst 2 dygn före gravning (eller efter gravning). Färdiggravad lax står sig upp till en vecka i kylen. Se till att alla ben är borttagna ur laxfilén. Dela filén i två lika stora bitar. Blanda salt, socker, enbär och svartpeppar. Lägg en del av blandningen i en form med kanter. Lägg på den ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Strö på lite kryddblandning. Lägg den andra filén ovanpå med köttsidan nedåt. Strö över resten av kryddorna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd laxen en till två gånger under tiden. Ta upp den och skrapa bort kryddorna. Skär laxen i tunna skivor, utan att skinnet kommer med. Lägg upp på serveringsfat och garnera med enbär. Lätt löjromssås Låt löjrommen rinna av i ett kaffefilter ca 30 min. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär den i mycket små tärningar. Blanda crème fraiche, löjrom, gurka, timjan och gräslök. Smaka ev av med salt.

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem