GI-chokladkaka

45 min Efterrätt Fika
Frysbar
GI-chokladkaka

En nyttigare chokladkaka med lågt GI. Chokladkakan är bakad utan vetemjöl och med endast lite fruktsocker. Pigga gärna upp grädden med citrus.

Ingredienser

100 g
Mörk choklad ca 70% kakaohalt
300 g
Ägg
4
Fruktsocker
½ dl
Salt
1 krm
Pinjenötter
½ dl

Till servering:

2 dl
Hackad citronmeliss
2 msk
Lime
rivet skal av ½

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning.
  • Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten.
  • Vispa vitorna till skum och vänd ner dem. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter.
  • Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna.
  • Servera med vispad grädde, smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

320 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 25 g
https://www.arla.se/recept/gi-chokladkaka/