Friterad ansjovis med sparris och pocherat ägg

45 min
Arbetstid: 45 min
Förrätt
Friterad ansjovis med sparris och pocherat ägg

Frasig pankopanerad ansjovis med pocherat ägg och nykokt grön sparris. En förrätt som blir en fullträff.

Ingredienser

Friterad ansjovis:

Ansjovisfilé à 125 g
1 burk
Vetemjöl
2 msk
Panko
1 dl
Ägg
1
Rapsolja
2½ dl

Pocherade ägg:

Vatten
3 dl
Ättiksprit 12%
½ dl
Ägg
4
Salt

Till servering:

Citron
1
Färsk grön sparris
250 g
25 g

Gör så här

Friterad ansjovis:

  • Häll av spadet från ansjovisen och lägg fisken på hushållspapper.
  • Ta fram tre djupa tallrikar. Häll mjöl i den ena, panko i den andra och vispa upp ägg i den tredje. Vänd ansjovis först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  • Värm oljan till 140° i en liten kastrull. Fritera ansjovisen tills den är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

Pocherade ägg:

  • Blanda vatten och ättika i en liten bunke. Knäck ner ett ägg i taget och låt stå ca 10 min.
  • Häll upp vatten i en vid kastrull, ca 10 cm upp mot kanten. Koka upp vattnet, sänk värmen och salta.
  • Häll försiktigt ner äggen och ättikan och sjud ca 4 min. Ta upp äggen med en hålslev och lägg på hushållspapper.

Tills servering:

  • Skär citronen i klyftor.
  • Koka sparrisen i saltat vatten ca 2 min. Lägg den på ett fat och blanda med smör.
  • Toppa med de pocherade äggen, ansjovisen och citronklyftor.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

761 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4,4 g
Protein: 7,3 % 13,6 g
Fett: 83,4 % 71,8 g
Kolhydrater: 9,3 % 17,4 g
https://www.arla.se/recept/friterad-ansjovis-med-sparris-och-pocherat-agg/