Frasvåfflor med vispad hallonpannacotta och lakritskolasås

Arbetstid: 1 tim
Brunch Dessert
Frasvåfflor med vispad hallonpannacotta och lakritskolasås

Himmelsk hallonkräm på frasiga våfflor! Lakritsälskaren toppar dessutom med en mild och god lakritskolasås. Istället för gelatin används gelésocker multi i pannacottan. Det är ett vegetariskt alternativ som finns att köpa i de flesta mataffärer.

  • Arla
  • Recept & mat
  • Frasvåfflor med vispad hallonpannacotta och lakritskolasås

Ingredienser

Pannacotta:

Hallon
150 g
3 dl
Syltsocker eller gelésocker multi
1½ dl

Lakritskolasås:

Mjuk lakrits t ex kick
40 g
4 msk
4 msk
Strösocker
½ dl
Ljus sirap
½ dl
Salt
½ krm
Svart hushållsfärg
ev 1 krm

Frasvåfflor:

Vetemjöl
2 dl
Vatten
1½ dl
Salt
½ krm
2 dl
25 g
Hallon
Mjuk lakrits

Gör så här

Hallonpannacotta:

  • Mixa hallonen och lägg tillsammans med grädde och gelésocker i en kastrull.
  • Koka upp och låt sjuda cirka 30 sek. Häll upp smeten i en bunke och låt svalna.
  • Täck ytan med plastfolie låt stå i kyl minst 5 tim, gärna över natten.

Lakritskolasås:

  • Hacka lakritsgodiset fint och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädde, mjölk, socker, sirap och salt.
  • Värm upp såsen på medelvärme och rör med jämna mellanrum tills lakritsgodiset har smält.
  • Koka upp och låt sjuda under omrörning 5-10 min tills såsen börjar tjockna.
  • Dra kastrullen från värmen och tillsätt eventuellt några droppar svart hushållsfärg om du vill ha såsen helt svart.

Frasvåfflor:

  • Vispa ihop mjöl, vatten och salt till en jämn smet.
  • Låt stå och svälla i rumstemperatur ca 1 tim.
  • Vispa grädden ganska fast och blanda ner den i smeten.
  • Hetta upp våffeljärnet och smörj med smör före de första laggarna. Grädda våfflorna tills de fått fin färg.

Servering:

  • Vispa pannacottan med elvisp tills den blir lite fluffig. Spritsa eller klicka den på våfflorna, ringla över lakritskolasås.
  • Garnera ev med lakritsgodis och färska hallon.
Markera receptet som tillagat

Den vispade hallonpannacottan blir även kanongod som glass! Vispa upp den och ställ in den i frysen i 2 timmar och vips har du en perfekt glass!

Näringsvärden, per st

Energi:

641 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 1,6 g
Protein: 2,8 % 4,4 g
Fett: 57,7 % 41,8 g
Kolhydrater: 39,5 % 62,4 g
https://www.arla.se/recept/frasvafflor-med-vispad-hallonpannacotta-och-lakritskolasas/