Foul medames
Nytt

Foul medames

20 min Lunch
Foul medames är en traditionell arabisk rätt som ofta serveras till frukost. Rätten består av kokta fava- eller bondbönor smaksatta med spiskummin. Sedan toppas de varma bönorna med krämig tahiniyoghurt, saltgurka, vitost, kokt ägg och örter. Foul medames är populär i många länder i Mellanöstern och har olika varianter beroende på regionen.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/foul-medames/

Gör så här

Tahiniyoghurt:
  • Mixa yoghurt, tahini, citron, vitlök och salt till en slät fluffig kräm. Ställ kallt.
Topping:
  • Koka äggen 7-8 min. Skala och halvera äggen.
  • Smula vitosten. Tärna saltgurka och tomat. Skala och finhacka löken. Strimla chili och grovhacka örterna.
Servering:
  • Värm bönorna med sin lag i en kastrull. Smaksätt med spiskummin.
  • Fördela de varma bönorna i fyra skålar. Ringla över tahiniyoghurt. Toppa med vitost, hackade grönsaker, örter och ägghalva.
  • Servera foul medames direkt med pitabröd.
Klart!
Energi:

653 kcal

Fiber: 7,4 g
Protein: 30,6 g
Kolhydrater: 69,5 g
Fett: 27,9 g

Ingredienser

Favabönor eller bondbönor
2 burkar
Malen spiskummin
1 msk
Tahinisås:
2 dl
Ljus tahini
1 dl
Citron, finrivet skal och saft
½
Vitlöksklyfta
½
Salt
½ tsk
Topping:
Ägg
2
150 g
Saltgurkor
2
Tomater
2
Liten rödlök
1
Färsk grön chili
1
Bladpersilja, mynta och koriander
50 g
Till servering:
Pitabröd
4