Fin fiskgratäng

Fin fiskgratäng

60+ min Huvudrätt
En klassisk fiskgratäng med luftigt mos spritsat runt kanterna och räkor på toppen. Sötmandel på toppen ger en god knaprighet till fiskgratängen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fin-fiskgratang/

Gör så här

  • Börja med moset. Skala och skär potatisen i bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
  • Värm mjölken och vispa ner den och smöret i potatisen till ett jämnt mos. Tillsätt äggulorna under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg moset i en spritspåse, ev med tyll för fint mönster.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skiva champinjoner och purjolök. Fräs dem i smör i en stekpanna. Tillsätt vin och dragon. Rör ut mjölet i lite av grädden. Vispa ner det i pannan.
  • Tillsätt resten av grädden, citronskal, 1 tsk salt och peppar. Låt koka ihop på svag värme 2-3 min.
  • Dela fisken i stora bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Strö över ½ tsk salt. Häll såsen på fisken, strö över mandel och ost.
  • Spritsa potatismoset runt fisken. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Garnera med räkor och dragon.
Klart!

Det går bra att byta ut sötmandeln mot solroskärnor.

Energi:

505 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 27 g

Ingredienser

Gösfilé
600 g
Potatismos:
Mjölig potatis
700 g
1½ dl
20 g
Äggulor
2
Salt
2 krm
Nymalen vitpeppar
1 krm
Champinjoner
200 g
Purjolök
1
1 msk
Torrt vitt vin
1½ dl
Hackad färsk dragon
1 msk
Vetemjöl
1 msk
2½ dl
Citron
rivet skal av ½
Salt
1½ tsk
Vitpeppar
2 krm
Grovhackad mandel
½ dl
1 dl
Garnering:
Skalade räkor
200 g
Färsk dragon