Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

2 tim 20 min
Buffé Mellanmål Frukost
Lämplig för frysning
Klassiskt danskt rågbröd med både syrlighet och sötma. Gott med sallad och ost till.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/danskt-ragbrod/

Gör så här

  • Värm filmjölken till 37°.
  • Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser.
  • Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Häll degen i en smord, avlång bakform, ca 1 ½ liter. Låt jäsa ca 30 min.
  • Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 175° eller 160° varmluft. Grädda brödet ca 1 tim.
  • Stjälp upp brödet och låt svalna på galler.
  • Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga till nästa dag.
Klart!
Energi:

3285 kcal

Protein: 100 g
Kolhydrater: 406 g
Fett: 138 g

Ingredienser

4 dl
Jäst
25 g
½ dl
Salt
1½ tsk
Stött anis
2 tsk
Stött hela fänkålsfrön
2 tsk
Brödsirap
¾ dl
Grovt rågmjöl
4 dl
Vetemjöl special
3 dl
Solroskärnor
2 dl
Linfrön
1 dl