Crêpes Suzette

30 min Efterrätt
Crêpes Suzette

Crêpes Suzette är en riktig klassiker bland efterrätter från det franska köket. Extra fina, tunna pannkakor i sötsyrlig apelsinsås som gör succé bland både stora och små.

Ingredienser

Vetemjöl
¾ dl
1½ dl
1 dl
Salt
1 krm
Ägg
2
Vaniljpulver
½ krm

Sås:

Apelsiner
2
2 msk
Strösocker
¾ dl

Till servering:

2 dl

Gör så här

  • Vispa ut mjölet i mjölken. Vispa i grädde, salt, ägg och vaniljpulver.
  • Stek 8 små pannkakor till 4 port i smör i en liten stekpanna. Vik ihop pannkakorna och lägg dem på ett fat.
  • Riv skalet av 1 apelsin och pressa saften ur båda. Smält smör i pannan och tillsätt apelsinskal, socker och apelsinsaft.
  • Låt koka ihop tills såsen tjocknar och får en karamelliknande konsistens, ca 4 min.
  • Lägg tillbaka de vikta pannkakorna i pannan och ringla över lite av såsen.
  • Servera genast med vispad grädde.
Klart!

En klassisk, vuxen Crêpe Suzette flamberas med en skvätt apelsinsprit, t ex grand marnier. De är viktigt att man tänder på alkoholen direkt efter att man hällt ner den i pannan, så att den inte hinner ånga bort.

Flambering: häll ner ½ dl sprit i pannan med apelsinkaramell. Tänd genast på spriten och skaka pannan då och då. Låt brinna färdigt. Lägg sedan ner de vikta pannkakorna i såsen.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

580 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 8 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 46 g
https://www.arla.se/recept/crepes-suzette/