Cottage pie

Cottage pie

50 min
Huvudrätt
Cottage pie är en engelsk klassisk köttfärspaj med ett täcke av potatismos. Det som skiljer Cottage pie och Shepherds Pie åt är vilket kött som används. I Shepherds Pie är det lamm som gäller, och i Cottage pie är det istället nötkött.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/cottage-pie/

Gör så här

  • Börja med potatismoset: Skala och tärna potatis. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av.
  • Värm upp grädden och mosa ihop med potatisen. Tillsätt ost och äggula. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morot
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en rymlig stekpanna. Stek lök, vitlök och morot på medelvärme tills löken är mjuk.
  • Tillsätt färs och finfördela den med trägaffel. Fräs tills färsen fått fin färg.
  • Tillsätt worcestershiresås, tomatpuré och timjan. Blanda väl.
  • Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Koka ihop 2–3 min. Vänd ner ärtorna och låt bli varmt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Lägg färsen i en smord ugnsform med hög kant, ca 20x30 cm.
  • Fördela moset över färsen. Gör gärna fina ränder i moset med en sked.
  • Tillaga högt upp i ugnen ca 20 min.
  • Låt cottage pie svalna något innan den serveras.
Klart!
Energi:

525 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 34 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Morötter
2
2 msk
Nötfärs
500 g
Worcestershiresås
3 msk
Tomatpuré
2 msk
Torkad timjan eller torkad rosmarin
2 tsk
Vatten
2 dl
Köttbuljong
1 tärning
Frysta gröna ärter
2 dl
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Tabasco
Potatismos:
Potatis
900 g
2½ dl
150 g
Äggula
1
Salt
½ tsk