Clafoutis med jordgubbar och basilika

50 min
Arbetstid: 20 min
Buffé Dessert
Frysbar
Clafoutis med jordgubbar och basilika

Clafoutis är en klassisk fransk dessert som påminner om en lyxig ugnspannkaka. Annorlunda och gott med söta jordgubbar och frisk basilika i smeten.

Ingredienser

Jordgubbar
½ liter
Hackad färsk basilika
1½ dl
Lime
rivet skal av 1
Strösocker
1 dl
Ägg
3
Vaniljsocker
1 tsk
Salt
1 krm
Vetemjöl
½ dl
2½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Halvera jordgubbarna och blanda dem med basilika, limeskal och lite av sockret.
  • Vispa ägg, resten av sockret, vaniljsocker och salt. Vispa i mjöl och grädde.
  • Häll smeten i en smord ugnssäker form. Lägg i jordgubbarna.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
Markera receptet som tillagat

Prova gärna med citron-, kanel- eller lakritsbasilika.

Näringsvärden, per port

Energi:

305 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 1,6 g
Protein: 10,4 % 7,8 g
Fett: 39,1 % 13,5 g
Kolhydrater: 50,5 % 37,9 g
https://www.arla.se/recept/clafoutis-med-jordgubbar-och-basilika/