Citrontarte med honung

Citrontarte med honung

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(23 st)

60+ min

En festlig dessert med frasigt skal, len fyllning och knäckig topp. Med honung och citron får pajen mjuk sötma och pigg citruston, perfekt till färska bär och lättvispad grädde.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 12 port

Deg:

  • 150 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • ½ vaniljstång
  • 5 dl vetemjöl
  • 2½ dl florsocker
  • 1 krm salt
  • rivet skal av ½ citron
  • 4 äggulor
  • ½ msk vatten
  • 1 ägg till pensling

Fyllning:

  • 5 citroner
  • 3 dl Arla® vispgrädde vispgrädde 40%
  • 2½ dl strösocker
  • 200 g mörk honung, gärna kastanjehonung
  • 9 ägg
  • 1 äggula
  • ½ vaniljstång

Servering:

Gör så här

Gör så här

Deg:

  1. Skär smöret i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Arbeta ihop mjöl, vaniljfrön, florsocker, smör, salt och citronskal i en matberedare tills det blir smuligt och smöret är finfördelat.
  3. Tillsätt äggulor och vatten och kör ihop till en deg. Låt vila i kyl minst en tim. Sätt ugnen på 175°.
  4. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt degen hänga över kanten så den inte krymper. Nagga botten med en gaffel.
  5. Lägg i ett smörpapper och fyll på med torkade gula ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut formen och lyft bort pappret med ärtorna, skär bort överflödig deg.
  6. Pensla pajskalet med uppvispat ägg och grädda ytterligare 10-15 min, tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnstemperaturen till 125°.

Fyllning:

  1. Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 dl. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud upp till 50° över ett vattenbad. Sila ner smeten i pajformen.
  2. Grädda ca 40 min, eller tills fyllningen har en temperatur på 70°. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 30 min, ställ sedan i kyl.

Servering:

  1. Pudra över florsocker och bränn ev med en gasolbrännare. Servera med lättvispad grädde och bär.

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

  • Energi: 660 kcal
  • Protein: 11 g
  • Kolhydrater: 66 g
  • Fett: 38 g

Skriv ut

Andra goda förslag