Citrontarte med honung

Citrontarte med honung

Betyg

(19 st)

60+ min

En festlig dessert med frasigt skal, len fyllning och knäckig topp. Med honung och citron får pajen mjuk sötma och pigg citruston, perfekt till färska bär och lättvispad grädde.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 12 port

Deg:

  • 150 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • ½ vaniljstång
  • 5 dl vetemjöl
  • 2½ dl florsocker
  • 1 krm salt
  • rivet skal av ½ citron
  • 4 äggulor
  • ½ msk vatten
  • 1 ägg till pensling

Fyllning:

  • 5 citroner
  • 3 dl Arla® vispgrädde Vispgrädde 40%
  • 2½ dl strösocker
  • 200 g mörk honung, gärna kastanjehonung
  • 9 ägg
  • 1 äggula
  • ½ vaniljstång

Servering:

Gör så här:

Gör så här:

Deg:

Skär smöret i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Arbeta ihop mjöl, vaniljfrön, florsocker, smör, salt och citronskal i en matberedare tills det blir smuligt och smöret är finfördelat. Tillsätt äggulor och vatten och kör ihop till en deg. Låt vila i kyl minst en tim. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt degen hänga över kanten så den inte krymper. Nagga botten med en gaffel. Lägg i ett smörpapper och fyll på med torkade gula ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut formen och lyft bort pappret med ärtorna, skär bort överflödig deg. Pensla pajskalet med uppvispat ägg och grädda ytterligare 10-15 min, tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnstemperaturen till 125°.

Fyllning:

Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 dl. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud upp till 50° över ett vattenbad. Sila ner smeten i pajformen. Grädda ca 40 min, eller tills fyllningen har en temperatur på 70°. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 30 min, ställ sedan i kyl.

Servering:

Pudra över florsocker och bränn ev med en gasolbrännare. Servera med lättvispad grädde och bär.

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

  • Energi: 660 kcal
  • Protein: 11 g
  • Kolhydrater: 66 g
  • Fett: 38 g

Skriv ut

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem