Citrontarte med honung

Citrontarte med honung

60+ min Efterrätt
En festlig dessert med frasigt skal, len fyllning och knäckig topp. Med honung och citron får pajen mjuk sötma och pigg citruston, perfekt till färska bär och lättvispad grädde.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/citrontarte-med-honung/

Gör så här

Deg:
  • Skär smöret i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  • Arbeta ihop mjöl, vaniljfrön, florsocker, smör, salt och citronskal i en matberedare tills det blir smuligt och smöret är finfördelat.
  • Tillsätt äggulor och vatten och kör ihop till en deg. Låt vila i kyl minst en tim. Sätt ugnen på 175°.
  • Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt degen hänga över kanten så den inte krymper. Nagga botten med en gaffel.
  • Lägg i ett smörpapper och fyll på med torkade gula ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut formen och lyft bort pappret med ärtorna, skär bort överflödig deg.
  • Pensla pajskalet med uppvispat ägg och grädda ytterligare 10-15 min, tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnstemperaturen till 125°.
Fyllning:
  • Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 dl. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud upp till 50° över ett vattenbad. Sila ner smeten i pajformen.
  • Grädda ca 40 min, eller tills fyllningen har en temperatur på 70°. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 30 min, ställ sedan i kyl.
Servering:
  • Pudra över florsocker och bränn ev med en gasolbrännare. Servera med lättvispad grädde och bär.
Klart!
Energi:

660 kcal

Protein: 11 g
Kolhydrater: 66 g
Fett: 38 g

Ingredienser

Deg:
150 g
Vaniljstång
½
Vetemjöl
5 dl
Florsocker
2½ dl
Salt
1 krm
Citron
rivet skal av ½
Äggulor
4
Vatten
½ msk
Ägg till pensling
1
Fyllning:
Citroner
5
3 dl
Strösocker
2½ dl
Mörk honung, gärna kastanjehonung
200 g
Ägg
9
Äggula
1
Vaniljstång
½
Servering:
Florsocker
2 msk
3 dl
Blandade färska bär
150 g