Citronsmörsås

Citronsmörsås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(8 st)

Emulsionssås med syrlig friskhet från citron. Passar fint till fisk, skaldjur och lamm.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 3 dl

Reduktion:

  • 1 hackad schalottenlök
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 5 vitpepparkorn

Gör så här

Gör så här

Lägg alla ingredienser utom rivet citronskal till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort schalottenlök och pepparkorn och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Smält smöret. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Dra av kastrullen från värmen. Häll ner smöret i en tunn stråle under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och salt. Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Ta bort bunken från vattenbadet. Häll ner smöret i en tunn stråle under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och lite salt.

Näringsvärden, per recept

  • Energi: 2490 kcal
  • Protein: 11 g
  • Kolhydrater: 11 g
  • Fett: 267 g

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag