Chutneyfylld lammstek med myntakryddad aprikossås

Chutneyfylld lammstek med myntakryddad aprikossås

2 tim 30 min
Huvudrätt
Lammstek serverad med grönsaker, couscous och vår sötstarka sås med morot, aprikos och mynta blir till en riktig festmåltid.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chutneyfylld-lammstek-med-myntakryddad-aprikossas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Rör ihop fyllningen.
  • Klipp ett litet hål i ena änden på nätet som omger steken. Pressa in fyllningen mitt i köttet med hjälp av en sked. Knyt ev ihop nätet igen.
  • Lägg steken i en ugnssäker form. Krydda steken runt om med salt, peppar och mynta.
  • Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
  • Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för genomstekt, 1-1 ½ tim.
  • Ta ut steken. Sila ifrån och spara stekskyn. Täck över steken med folie och låt den vila. Gör såsen under tiden.
  • Skala och skiva moroten tunt. Lägg aprikoser och morot i en liten kastrull. Häll på vattnet.
  • Koka under lock 10-15 min tills allt är mjukt. Sila ifrån och spara kokspadet.
  • Kör aprikoser och morot till en puré i mixer eller matberedare. Späd ev med lite av kokspadet. Häll tillbaka purén i kastrullen.
  • Mät upp stekskyn från steken. Tillsätt kokspad från aprikoserna så att det blir totalt 4 dl. Häll det i kastrullen.
  • Tillsätt grädde, smulad buljongtärning och mynta. Koka upp och smaksätt med mango chutney, salt och peppar.
  • Ta bort nätet och skiva lammsteken.
  • Servera med såsen och t ex couscous och grönsaker.
Klart!
Energi:

495 kcal

Protein: 38 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 14 g

Ingredienser

Benfri lammstek
1⅕ kg
Salt
1 tsk
Grovmalen svartpeppar
½ tsk
Hackad färsk mynta
2 msk
Fyllning:
Mango chutney
½ dl
Malen ingefära
½ tsk
Hackad färsk mynta
2 msk
Sås:
Liten morot
1
Torkade aprikoser
10
Vatten
3 dl
Sky & kokspad
4 dl
1 dl
Köttbuljong
1 tärning
Hackad färsk mynta
1 msk
Mango chutney
½ msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm