Chili con carne

40 min
Arbetstid: 10 min
Huvudrätt Lunch Matlåda Middag Varmrätt
Frysbar
Chili con carne

Låt dofterna av tomat, vitlök och kryddor fylla ditt kök med värme. Denna chili con carne är en riktig vardagsfavorit som får extra sting av sambal oelek och rundas av med krämig gräddfil och färsk koriander eller persilja vid servering.

Testa en variant med fler {grönsaker}

Ingredienser

Nötfärs
500 g
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
3
Röd paprika
1
1 msk
Tomatpuré
3 msk
Sambal oelek
1 tsk
Malen spiskummin
2 tsk
Malen koriander
2 tsk
Torkad oregano
2 tsk
Kakao
1 tsk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Krossade tomater
400 g
Vatten
2½ dl
Grönsaksbuljong
1 tärning
Kidneybönor (ca. à 400 g)
1 burk

Till servering:

Ris
3½ dl
Färsk persilja eller koriander
1 kruka
3 dl

Gör så här

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikan.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stor gryta på medelvärme. Bryn nötfärsen tills den fått fin färg. Tillsätt lök, paprika och vitlök och fräs ytterligare 3–4 min tills allt mjuknat.
  • Rör ner tomatpuré, sambal oelek, spiskummin, koriander, oregano, kakao, salt och svartpeppar. Låt fräsa någon minut för att frigöra smakerna.
  • Häll i krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning. Låt koka upp. Skölj bönorna och tillsätt dem i grytan.
  • Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock ca 20 min, rör om då och då. Smaka av och justera kryddningen vid behov.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Toppa chili con carne med hackad persilja eller koriander. Servera med ris och en klick gräddfil.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

731 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 9,2 g
Protein: 22,9 % 41,2 g
Fett: 34,6 % 28,6 g
Kolhydrater: 42,5 % 76,5 g
https://www.arla.se/recept/chili-con-carne/