Cheesecake med citron

1 tim 30 min
Arbetstid: 45 min
Frysbar
Cheesecake med citron

Cheesecake med havrebotten och frisk smak av citron. Denna cheesecake ska helst tillagas dagen innan och stå kallt över natten för bästa resultat.

Ingredienser

Havrebotten:

150 g
Strösocker
½ dl
Havregryn
2½ dl
Vetemjöl
2½ dl

Fyllning:

Vaniljstång
½
Citron
rivet skal från 1
Strösocker
1½ dl
500 g
3 dl
Ägg
3

Garnering:

Plommon
6
Aprikosmarmelad
ca 1 dl

Gör så här

  • Gör gärna denna cheesecake dagen innan den ska serveras och låt den stå kallt över natten.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn och vetemjöl.
  • Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör vaniljfrön med citronskal och socker.
  • Tillsätt kvarg, crème fraiche och ägg. Rör till en jämn smet.
  • Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna.
  • Dela plommonen och lägg på tårtan. Pensla över med smält aprikosmarmelad.
Markera receptet som tillagat

Kan räcka till 12 mindre bitar.

Näringsvärden, per bit

Energi:

496 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 2,6 g
Protein: 8,2 % 10 g
Fett: 52,4 % 29,4 g
Kolhydrater: 39,4 % 48,2 g
https://www.arla.se/recept/cheesecake-med-citron/