Burrito med bönor och kokosris

45 min Huvudrätt Lunch Middag
Burrito med bönor och kokosris

Kanske världens godaste burrito med lätt rökig bönröra, kokosris och syrlig pico de gallo - signerad kocken Jakob Ker Lamb från Ett Hem i Stockholm.

Ingredienser

Gul lök
1
Färsk grön chili
1
Vitlöksklyftor
3
Tomatpuré
2 msk
Chipotlepasta eller torkat chipotlepulver
1 msk
Kokta svart böna, avrunna och sköljda
2 burkar
Vatten
1½ dl
Salt
1 tsk
1 förp
Stora tortillabröd
4

Kokosris

Basmatiris
3 dl
Kokosmjölk
2½ dl
Vatten
1 dl
Salt
2 krm
Lime
1

Pico de gallo:

Tomater
3
Gul lök
1
Vitlöksklyfta
1
Grön chilipeppar eller jalapeno
1
Lime, pressad saft
2
Salt
½ tsk
Färsk koriander
1 kruka

Gör så här

  • Hacka löken och finhacka chilin. Stek löken på medelvärme tills den blivit mjuk och fått färg.
  • Pressa ner vitlök och tillsätt tomatpurè, chili och chipotle. Fräs under omrörning ca 3-4 min.
  • Tillsätt bönor, vatten och salt. Koka upp och mosa sedan bönorna grovt med en potatisstöt eller gaffel.

Kokosris:

  • Lägg riset i en stor skål och fyll på med kallt vatten. Låt stå ca 15 min.
  • Häll av riset i ett durkslag. Häll över i en kastrull med kokosmjölk, vatten och salt.
  • Koka upp och sjud under lock ca 15 min, tills all vätska absorberats och riset är genomkokt.
  • Vänd ner finrivet limeskal och -saft med en gaffel.

Pico de gallo:

  • Tärna tomaterna grovt och hacka löken. Finhacka vitlök och chili.
  • Blanda allt i en skål med limesaft och salt. Hacka koriander och vänd ner i skålen.
  • Värm tortillabröden och smula osten. Fyll bröden med ris, bönröra, pico de gallo och ost. Rulla ihop och servera!
Lägg till recept till tillagad

Om du vill kan du servera denna i en bowl. Ersätt i så fall bröden med lite nachochips.

Grilla gärna bröden i en grillpanna om du vill ha fina ränder.

Näringsvärden

Energi:

843 kcal

Näringsvärden
Protein: 31 g
Fett: 28 g
Kolhydrater: 110 g
https://www.arla.se/recept/burrito-med-bonor-och-kokosris/