Bönburgare med cheddar, picklad rödlök och guacamole

40 min Huvudrätt
Bönburgare med cheddar, picklad rödlök och guacamole

Saftiga och smakrika bönburgare som håller ihop perfekt. Stek dem gyllene i panna och toppa med smält cheddar. Servera med krämig guacamole, syrlig picklad rödlök och fräscha grönsaker i bröd – ett vegetariskt alternativ som hela familjen kommer gilla.

Ingredienser

Bönburgare:

Svart böna, à 380 g
2 burkar
Bananschalottenlök
1
1 tsk
Cayennepeppar
2 krm
Vitlökspulver
1 tsk
Rökt paprikapulver
2 tsk
Salt
1 tsk
Ägg
2
Ströbröd
1 dl
1 msk
4 skivor

Picklad rödlök:

Rödlök
1
Ättiksprit 12% eller vinäger
½ dl
Strösocker
½ dl
Vatten
1½ dl

Guacamole:

Avokados
3
Vitlöksklyfta
1
Lime saften
½
Salt
2 krm
Svartpeppar
2 krm

Till servering:

Hamburgerbröd
4
Krispsallad
4 blad
Mini morot
250 g

Gör så här

Bönburgare:

  • Sätt ugnen på 150° eller 130° varmluft.
  • Häll av och skölj bönorna, låt rinna av och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 15 min så vätskan avdunstar. Låt svalna.
  • Pickla löken: Skala och skiva löken tunt. Lägg i en skål. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Häll lagen över löken. Ställ åt sidan.
  • Gör guacamole: Dela, kärna ur och mosa avokadon. Tillsätt finriven eller pressad vitlök, finrivet limeskal och pressad saft. Salta och peppra. Ställ kallt.
  • Bönburgare: Finhacka lök och stek mjuk i smör- & rapsolja. Mixa bönorna slarvigt med stavmixer. Blanda bönor, lök, kryddor, ägg och ströbröd. Forma till fyra burgare.
  • Stek burgarna i smör- & rapsoljaolja på medelvärme, 4–5 min per sida. Lägg en skiva cheddar på varje burgare mot slutet av stekningen och låt osten smälta.
  • Rosta bröden lätt. Bred lite guacamole i botten, lägg på sallad, bönburgare, resterande guacamole och picklad rödlök. Avsluta med brödlocket.
  • Servera bönburgare med morotsstavar.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

744 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 19 g
Protein: 15,2 % 27,9 g
Fett: 47,3 % 39,8 g
Kolhydrater: 37,5 % 68,7 g
https://www.arla.se/recept/bonburgare-med-rokt-cheddar-picklad-rodlok-och-guacamole/