Blåbärsbullar
Nytt

Blåbärsbullar

60+ min Fika
Dessa blåbärsbullar med mandelmassa och kardemumma är som en riktig sommardröm. Baka antingen på färska svenska blåbär, eller tinade frysta. Och det finns faktiskt ingen bättre dryck till dessa bullar än iskall mjölk - Mums!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/blabarsbullar/

Gör så här

  • Smula jästen i en degbunke.
  • Värm mjölken till max 37°. Ta från värmen och klicka ner smöret.
  • Häll smör-mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
  • Tillsätt socker, kardemumma, mjöl och salt. Arbeta till en smidig deg ca 10 min. Låt jäsa under ren kökshandduk ca 20 min.
  • Gör fyllningen. Grovriv mandelmassan och lägg i en bunke. Skär smöret i bitar och vispa ihop med mandelmassan. Rör ner kardemumma och majsstärkelse.
  • Kavla ut degen till en rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen och strö över blåbär.
  • Vik degen dubbel och kavla den lätt. Skär i 16 lika tjocka remsor. Tvinna till fina bullar.
  • Lägg blåbärsbullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Täck över med ren kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar.
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Vispa upp ägget med 2 msk kallt vatten. Pensla bullarna med ägget.
  • Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.
  • Smält smöret och pensla bullarna med det. Blanda socker och kardemumma. Strö lite kardemummasocker på bullarna.
  • Njut av nybakade blåbärsbullar med iskall mjölk.
Klart!
Energi:

275 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 12 g

Ingredienser

Bullar:
Jäst
25 g
2½ dl
75 g
Strösocker
¾ dl
Mortlade kardemummakärnor
1 tsk
Vetemjöl
ca 7 dl
Salt
1 krm
Fyllning:
Mandelmassa
150 g
75 g
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Majsstärkelse
1 msk
Tinade eller färska blåbär
2 dl
Till pensling:
Ägg
1
Vatten
2 msk
Efter gräddningen:
50 g
Strösocker
½ dl
Mortlade kardemummakärnor
2 tsk