Bakad laxfilé med risotto

50 min
Arbetstid: 50 min
Huvudrätt Middag
Bakad laxfilé med risotto

Ljuvlig ugnsbakad laxfilé som täcks med varsamt mortlad, hemmagjord pesto. Servera krämig risotto smaksatt med citronsaft till laxen.

Ingredienser

Laxfilé á 150 g
4 bitar
Citron
rivet skal av 1
Rostade pinjenötter
½ dl
Hackad färsk basilika
1 dl
Svartpeppar
1 krm

Risotto

Avorioris
2 dl
Gul lök
1
Torrt vitt vin
1 dl
Citron
pressad saft av ½
Kycklingbuljong
4 dl
1½ dl
50 g

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Mortla eller mixa samman skalet av citron, pinjekärnor, basilika och peppar.
  • Gnid in laxbitarna med blandningen och lägg dem i en ugnssäker form. Hyvla en tunn skiva smör och lägg på varje filé.
  • Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 50°, ca 15 min.
  • Skala och hacka löken fint. Fräs den och riset i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vin och citronsaft och låt det koka in.
  • Späd med varm buljong lite i taget och fortsätt koka 15 -18 min, rör om då och då.
  • Tillsätt ost och resten av smöret.
  • Servera laxen med risotton.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

682 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4,2 g
Protein: 20,4 % 34,2 g
Fett: 50,9 % 39,2 g
Kolhydrater: 26,2 % 44 g
https://www.arla.se/recept/bakad-laxfile-med-risotto/