Baconkola

Baconkola

45 min
Julens galnaste godis och en garanterad snackis vid julbordet. Kombinationen av baconets rökighet och sälta gifter sig fint med den söta kolan och lite bittra chokladen. Vågar du prova?
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/baconkola/

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap.
  • Koka upp under omrörning tills sockret har löst sig.
  • Koka utan att röra tills smeten har en temperatur på 123° och klarar kulprovet. Tillsätt kakao i kolasmeten när den är färdig.
  • Skär baconet i tunna strimlor och stek riktigt knaprigt. Lägg upp det stekta baconet på hushållspapper så att fettet rinner av.
  • Häll smeten i en form 20x30 cm med bakplåtspapper. Strö över bacon och låt kolan stelna.
  • Skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara svalt.
  • Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast.
Klart!

Servera kolan direkt, håller ca 2 dagar i kyl.

Video
Baconkola – julens galnaste godis

Kocken Lotta visar hur du gör baconkola – en garanterad snackis vid julbordet. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

100 g
2 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Kakao
2 msk
Bacon
140 g