Baba ganoush

1 tim 30 min
Arbetstid: 30 min
Buffé Tillbehör
Baba ganoush

Baba ganoush är en röra gjord på rostad aubergine, en klassiker från många kök i mellanöstern och ett måste på meze-bordet. Prova även baba ganoush till grillat, eller med pitabröd och grönsaksstavar som ett snabbt mellanmål eller till fredagsmyset.

Ingredienser

Auberginer
2
Vitlöksklyftor
2
100 g
Tahini
2 msk
Salt
1 krm
Kallpressad olivolja
1 tsk
Hackad färsk persilja
2 msk
Chili flakes
1 tsk
Tunna pitabröd
4

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Skär skåror i auberginerna med en kniv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Ta ut plåten och vänd på auberginerna och fortsätt rosta ytterligare ca 30 min. Låt svalna och dra av skalet.
  • Skala och pressa vitlöksklyftorna. Hacka auberginerna i en matberedare tillsammans med färskost, vitlök och tahini. Mixa slätt och smaka av med salt.
  • Bred ut aubergineröran på ett fat och toppa med lite olivolja, persilja och chiliflakes. Servera med pitabröd.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

314 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,9 g
Protein: 13,1 % 10,1 g
Fett: 35,5 % 12,6 g
Kolhydrater: 51,4 % 39,8 g
https://www.arla.se/recept/baba-ganoush/